Ara Söz Nedir, Nasıl Yazılır? Örneklerle

 Ara Söz Nedir, Nasıl Yazılır? Örneklerle
0

Ara sözün ne olduğu ve nasıl yazıldığı, dil bilgisinin önemli konuları arasında yer alır. Bu yazımızda genel anlamda ara sözün ne olduğu ve tanımı üzerinde duracağız. Aynı zamanda bu bilgileri, uygun örnekler ile destekleyeceğiz.

Ara sözün TDK tanımı incelendiğinde karşımıza şu şekilde bir tanım çıkar: Birleşik veya yalın cümle tiplerinde anlamı biraz daha açıklamak, ihtiyaç duyulan bir anlamı eklemek veya anlatım türlerine zenginlik katmak için araya giren iki virgül veya iki çizgi içinde verilen cümle ya da ara tümceye verilen isim.

Ara sözün tanımı ve yazılışı konusu, yazılarınıza hem edebi hem de görsel açıdan zenginlik katar. Aslına bakıldığında, ara söz ve ara cümle çok benzer iki kavramı ifade eder. Bununla birlikte, ikisinin ortak bir yönü bulunur. Bu ortak yön, cümle içerisinde konuyla alakalı olup yazarın belirtmekte fayda gördüğü bilgilerin dile getirilmesidir.

Cümlenin Ögelerinden Olan Ara Söz Nedir?

Bir cümleye başlamanızın ardından, daha çok bir cümlenin açıklayıcısı olarak ilavesi yapılan, cümleye ayrı bir öğe olarak katılan veya ek bir bilgi aktaran, cümleden çıkartıldığında genellikle cümlede anlam daralması veya bozulmasına yol açmayan kelime veya kelime gruplarına ara söz, diğer bir isimle ara cümle denir. Ara söz, cümle içerisinde iki virgül ya da iki kısa çizgi arasında yer alır.

Cümlenin ögelerinden birisi olan ara söz, anlatıma açıklık katar. Bu açıdan, özellikle bilgi verici makalelerde sıklıkla kullanılır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Manzume Nedir? Özellikleri ve Şiir Ayrımı

Ara Söz Örnekleri

Ara söz örnekleri vermek gerekirse, birkaç cümle ile şu şekilde gösterilebilir:

  • Canından çok sevdiğini, kardeşini, mezara koydu. (belirtili nesne olarak ara söz)
  • Özlemini çektiği yere, köyüne, sürekli özlem duyuyordu. (dolaylı tümleç görevinde olan ara söz)
  • Dün akşama doğru, saat altı gibi, mahallemizde alışılmadık sesler duyulmaya başlandı. (zarf tümleci olarak görünen ara söz)
  • Bu olaydan sonra, sen de anımsayacaksın, uzun bir süre köye gitmemiştim.  (cümle dışı unsur görevinde olan ara söz)
  • Bu olaydan sonra, sen de anlayacaksın, onunla bir daha görüşmedim.
thumbnail
Önerilen Yazı
İktibas Ne Demek? İktibas Sanatı ve Örnekleri

Ara Sözleri Ayırmak İçin Virgül Kullanılır mı?

Virgül bir cümlede görevine uygun olarak farklı amaçlarla kullanılabilir. Virgülün görevleri arasında, ara sözleri ayırmak da yer alır. Ara sözleri ayırmak için virgül kullanımı, hatasız bir cümle dizilimi için son derece önemlidir. Tüm noktalama işaretleri yerinde kullanıldığında, ortaya anlamlı bir diziliş çıkar.

Ara sözlerin cümledeki görevi, farklı şekillerde olabilir. Genel olarak cümlenin anlamını açmak ve anlatılmak istenen şeyin farklı açıklamalarla desteklenmesi anlamına gelir. Cümle kurulumunda özellikle virgül kullanımını dikkatli şekilde yapmak önemlidir. Bu şekilde, cümlenin anlamı netlik kazanır. Örnek vermek gerekirse;

Bizim Serap, Mehmet’in kardeşi, haftaya Pazar günü Bursa’ya gidecek.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir