Bir sosyal medya eleştirisi

Bir sosyal medya eleştirisi
0

Sosyal medyada paylaşılan her şeyin gerçek olduğunu düşünün. Tüm insanların mutlu olduğunu, istedikleri tüm ülkeleri gezebildiklerini, en güzel yemekleri yediklerini, hayal ettikleri kadar güzel olduklarını ve durmadan eğlendiklerini…

Kelimelere dökünce size imkânsız gibi geliyor değil mi? İşte hepimizin sosyal medyada kanıtlamaya çalıştığı şey aslında gerçek olması mümkün olmayan bu yaşam tarzı. En güçlü benim, en güzel benim, en çok ben para harcıyorum.

Sizi birkaç dakikalığına dürüst olmaya devam ediyorum. Fotoğrafın perde arkasını görmeye. Hadi itiraf edin. Çok sevdiğiniz ya da tamamıyla nefret ettiğiniz arkadaşlarınız ardı ardına dikkat çekici paylaşımlar yaptığında siz de bir şeyler paylaşmak istiyorsunuz değil mi? Mutlu bir anınızı paylaşmadan önce bire bin katmaya çalışmıyor musunuz?

Peki diyelim ki bunların hiçbirini yapmıyorsunuz. Size son bir soru; Tweetlerinizi, Facebook paylaşımlarınızı, Instagram’daki fotoğraflarınızı siz mi atıyorsunuz yoksa olmak istediğiniz kişi mi? Size o paylaşımları yaptıran sadece rekabet duygusu mu?

Hayır, niyetim sizi sosyal medyadan soğutmak değil. Nitekim ben de kullanıyorum hatta bilinçli kullandığımızda yaşam kalitemizi yükseltebileceğini düşünüyorum.  Aslında söylemek istediğim tek şey sanal hırsların bizi yalnızlaştırdığı. Yani sosyalleştiğimizi düşündüğümüz her gönderide gerçek hayatta bir adım geriye düştüğümüz ve sınırları belirlemekte zorlanmamız.

Sosyal medyanın akıllı telefonlarımızda yer almasıyla birlikte kalabalık içindeki yalnız insanlardan birine dönüştüğümüzün farkında değil misiniz? Otobüste, vapurda, duraklarda, bir cafede, meydanlarda en son ne zaman yabancı biriyle göz göze geldiniz?

Arkadaşlarınızla sohbet ederken, ailenizle yemek yerken, güzel bir mekânda kahvaltı yaparken başınızı telefonunuza gömdüğünüz anlarda neler kaçırdınız? En son ne zaman gerçekten tek başınıza kalıp kendinizi dinleyebildiniz? Teknoloji yatak odasından tuvalete kadar takip etmiyor mu sizi?

Teknolojinin nimetlerinden faydalanmayalım demiyorum ama böylesine bir bağımlılığın zararları madde bağımlılığının zararlarına yakındır. İkisi de sizi gerçeklikten uzaklaştırıp aslında var olmayan bir düzeninin içerisine hapseder. İkisinin de sonu yalnızlıktır. İnternetinizin olmadığını anları düşünün abartmadığımı fark edeceksiniz.

Sosyal medyaya, mobil oyunlara ayırdığınız zaman size karşılğını veriyor mu? Karar sizin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir