İklim Nedir? Nasıl Belirlenir? (Kısaca)

İklim Nedir? Nasıl Belirlenir? (Kısaca)
0

İklim günlük hayatta sıkça karşımıza çıkan bir kelime olup bir coğrafya terimidir. Bu içeriğimizde iklimi belirleyen faktörler üzerine detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Öncelikle “İklim nedir” sorusuna daha yakından bakalım. İklim kelimesi kısaca bir bölgede uzun bir süreçte gözlemlenen meteorolojik olayların ortalamasını tanımlar. Sözcüğün kökeni Arapçadan gelmiştir. Hava durumundan farkı gözlem sürecinin uzun süre olmasıdır.

İklim Nasıl Belirlenir?

İklim belirlenirken ortalama 30 – 35 yıllık bir sürecte gerçekleşen meteorolojik olayların ortalaması baz alınır. Süreçte değişkenlik görülebilmektedir. Belirleme sürecinde değişken istatistikler de hesaba katılmaktadır.

İklimi belirleyen faktörler şunlardır;

  • Konum
  • Denize olan mesafe
  • Bölgede yer şekilleri
  • Bölgenin yükseltisi
  • Enlem
  • Kalıcı kar durumu
  • Dinamik etmenler

Bu etkenler bir bölgenin iklimini etkileyen başlıca unsurlardır. Çağdaş iklim kayıtlarında teknolojik aletler tarafından gerçekleştirilen uzun süreli ölçümler kullanılır. Bu kayıtların belirlenmesinde termometre, barometre ve anememotre ölçümleri esas alınır. Bu konuda incelemeler yapan bilim dalına ise klimatoloji denir.

İklim Değişikliği Nedir?

Bir bölgede ya dünyanın tamamında iklim tarihsel süreçte değişikliğe uğradığında bu durum iklim değişikliği olarak adlandırılır. İklim değişikliği temel olarak şu sebeplerden dolayı gerçekleşir;

  • Dünyanın kendisine ait nedenler
  • Güneş kaynaklı nedenler
  • Dış etkenler

İnsanların doğada yaptıkları tahribatlar dış etkenlere verilebilecek en önemli örneklerdendir. İklimsel dalgalanmalara tarih bounca birçok kez tanık olunmuştur. Herkes tarafından çok iyi bilinen buz devri iklim değişikliklerinin en çarpıcı örneklerinden biridir.

Türleri Nelerdir?

İklimler önce üç ana gruba ardından da kendi içerisinde iklim tiplerine ayrılmaktadır. Ana gruplar ılıman, sıcak ve soğuk olarak adlandırılır. Bu ana gruplar kendi içlerinde ayrılırken sıcaklık ortalamaları, yağış miktarları gibi meteorolojik olaylar dikkate alınarak alt türlere ayrılmaktadır.

Soğuk iklimler Tundra ve Kutup olarak kendi içerisinde ikiye ayrılır. Ilıman iklimler kendi içerisinde Akdeniz, Okyanusal, Karasal ve Step olarak dörde ayrılır. Sıcak iklimler ise ekvatoral, tropikal, muson ve çöl olmak üzere kendi içerisinde dörde ayrılır.

https://www.nedir-bu.com/ 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir