İyi bir domain nasıl olur?

İyi bir domain nasıl olur?
1

“iyi” bir domain nasıl bulunur onu daha sonra anlatmaya çalışacağım. Fakat önce iyi domain nasıl olur biraz ondan bahsetmeliyiz sanırım.

Dikkat Edilmesi Gerekenler;

1. Alan adınızın mümkün olduğunca kısa olması.

Alan adları 67 karaktere kadar uzayabilir fakat alan adınız uzadıkça değeri kaybolur. Bunun başlıca sebebi alan adınızın akılda kalıcılığının azalması ve kullanıcının muhtemel yazım yanlışlarının artması denilebilir. Örnek olarak “TheOpenDirectoryProject.com” dersem hatırlayınınız olur mu? Fakat Dmoz.Org ne kadar akılda kalıcı değil mi?

2. Alan adınızın “-” içermemesi.

Mecbur kalmadıkça kayıt edeceğiniz alan adında “-” bulunmaması yararınıza olacaktır.  İstisnalar haricinde “-” bir domainin değerinin tamamıyle yok eder.  Dezavantajları;

a. Kullanıcı yüksek ihtimalle “-” i unutacaktır ve sitenize tekrar ulaşmak istediğinde “-” kullanmadan giriş yapmaya çalışacaktır.

b. Siteniniz sözlü olarak tavsiye edildiğinde “-” yüksek ihtimalle sorun yaratacaktır.

c. “-“, alan adınıza amatör bir görünüm kazandırır ve güvenirliliğini azaltır.

3.Alan adınızın projeye uygun olması.

Güzel ve akılda kalıcı bir alan adı buldunuz. Peki bulduğunuz alan adı projenizle ne kadar uyumlu? Burada kendize sormanız gereken sorulardan bazıları;

İnsanlar projenize ihtiyaç duyduğunda alan adınıza erişebilecek mi?

Kullanıcılar yeniden hizmet almak istediğinde alan adınızı hatırlayabilecek mi?

Alan adınız projeniz kapsamında hizmet arayan kişinin dikkatini çekebilecek mi?

4. Alan adınızın proje kelimelerinde arama motorlarında avantajlı olması.

Projenin tanınmasında ve ziyaret edilmesinde en büyük rolü oynayacak olan arama motorlarını alan adı seçerken gözardı edemeyiz. Arama motorlarının arama sonuçlarını sergilerken aranılan kelimenin alan adında yer almasına verdiği önem tartışmasız bir gerçek.

5. Alan adı uzantıları .COM , .NET ve diğerleri…

Uzantıların teknik olarak hiçbir farkları olmasa da algıda çok önemli bir yer edinmektedir. Bu yüzden alan adımızın uzantısını doğru seçmeliyiz.

.com ( açılımı “commercial” )

İstisnai durumlar haricinde elbette bir alan adının .com uzantısı en değerli uzantısıdır. İnternetin ilk kullanıldığı günlerden bu yana ilk tercih edilen uzantı olan “.com” belki de bu yüzden en akılda kalıcı uzantıdır. Tüm dünyada tartışmasız olarak en üst düzey uzantı .com ‘dur. Bu yüzden ilk tercihimiz her zaman .com olmalıdır.

.net (açılımı network)

İkinci en üst düzey alan adı uzantısı “.net” tir. Bir domainin .com uzantısını elde edemiyorsak yönelmemiz gereken uzantıdır.

.org ( açılımı non-profit organization)

Herhangi bir kâr amacı güdmeyen organizasyonlar için belirlenmiş uzantıdır. Üçüncü en üst düzey alan adı uzantısıdır.

Diğerleri… ( .info, biz vb.)

Bu yazıda olduğu gibi her zaman ilk üç uzantıdan sonra “diğerleri” olarak algılanması aslında o uzantılara bakış açımızı net bir şekilde yansıtıyor. Mecbur kalınmadıkça ilk 3 uzantıya yönelinmelidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. faydali bilgiler tesekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir