Mutlaka İzlemeniz Gereken Mafya Filmleri

Sinemada mafyalar ve gangsterler her zaman en çok dikkat çeken konulardan biri olmuştur. Bu türden birçok film sinema klasikleri arasına adını yazdırırken, çok sayıda izleyici de bu filmlerin takipçisi ve fanı oldu. Sinema tarihinde gelmiş geçmiş en iyi mafya filmlerini inceledik ve sizin için derledik.

Mutlaka İzlemeniz Gereken Mafya Filmleri
Mafya Filmleri
0

Size reddedemeyeceğiniz bir teklifte bulunuyoruz… Arka sokakları, karanlık dünyaları, acımasız mafya düzenini anlatan Gangster filmlerini daha yakından tanımak ister misiniz?

En İyi Mafya Filmleri

Godfather

Tabii ki akla ilk gelen filmler Mario Puzo’nun aynı adlı romanından uyarlanan ve usta yönetmen Coppola’nın filme aktardığı Godfather serisi
New York’ta yaşayan güçlü bir İtalyan mafyası olan Corleone ailesinin anlatıldığı seri ilk filmiyle 3 Oscar, ikinci filmle 6 Oscar alırken filmde kullanılan “Ona reddedemeyeceği bir teklif yapacağım” repliği sinema tarihinin en çok gönderme yapılan repliği oldu. Marlon Brando ve Al Pacino’nun oyunculuğuyla efsaneleşen film 1990 yılında “kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli” filmlerin arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi’nde muhafaza edilmesine karar verildi.

Godfather’ı çekmesi için ilk teklifi alan ama kendi mafya filmini çekeceğini söyleyerek bu teklifi reddeden Sergio Leone, 1984’te bu düşüncesini gerçekleştirdi ve Robert de Niro’nun başrolünü oynadığı Bir Zamanlar Amerika’yı çekti.

Usta yönetmen Scorsese de yönettiği Sıkı Dostlar filminde Henry Hill adında bir gangsterin gerçek hikayesini beyaz perdeye taşıdı. Yine Scorese’nin çektiği ve Çin yapımı Mou Gaan Dou’nun yeniden çekimi olan, polis, mafya mücadelesi ve içlerinde yer alan iki muhbirin yaşadığı dramı anlatan 4 Oscarlı The Departed unutulmaz mafya filmleri arasında ilk akla gelen filmlerden.

Quentin Tarantino da kendine has anlatım tarzıyla mafya dünyasına filmlerinde yer verdi. Ünlü yönetmenin Rezervuar Köpekleri ve Ucuz Roman filmleri en iyi gangster filmleri arasında yer alıyor.

Mafya filmlerinin bir diğer usta yönetmeni ise Brain de Palma… Al Pacino ve Michelle Pfeiffer’ın kariyerinde önemli bir yer tutan Scarface ve yine Al Pacino’nun rol aldığı Carlito’nun Yolu filmlerinin altında onun imzası vardır.

Al Capone’un hayatının anlatıldığı The Untouchables‘ın yönetmen koltuğunda da yine Brain de Palma oturmuştu.

Tanrı Kent

1960’larda kente uzak bölgelerde Brezilya hükumeti tarafından kurulmuş bir gecekondu mahallesinde geçen Tanrı Kent hem anlatım tarzı hem de senaryosuyla sinema tarihine adını altın harflerle yazdırmıştı.

Los Angeles Polis Teşkilatında görevli iki narkotik dedektifinin Güney Los Angeles’taki çete mahallerinden geçen 24 saatlik hikayesini anlatan ve Danzel Washington’a en iyi erkek oyuncu Oscarını getiren Training Day de en başarılı mafya filmleri arasında yer alıyor.

Luc Besson tarafından yazılan ve yönetilen Léon: The Professional’daysa bir mafya tetikçisi ve ailesini kaybeden 12 yaşındaki bir kızın yaşadıkları beyazperdeye yansımıştı.

Rus mafyasının tam kalbinde geçen Eastern Promises de mafya filmleri denilince unutulmaması gereken yapımlardan biri.

Usta oyuncu Robert de Niro’nun ilk yönetmenlik deneyimi olan A Bronx Tale de büyük bir beğeni toplamış ve kültleşmişti.

Tom Hanks, Jude Law ve Paul Newman gibi isimleri bir araya getiren Road to perdition 6 dalda Oscar aday olan film babalar ve oğullar arasındaki karşılık sevgi bağı, ihanet, sadakat, intikam ve kurtarma arayışını işliyor.

Önemli mafya filmlerinden biri de hiç kuşkusuz hapishaneden yeni çıkan bir gangsterin yaşadıklarını anlatan King of New York.
En İyi Yönetmen ve En İyi Özgün Senaryo dallarında Oscar’a aday gösterilen Boyz n the Hood,Ghetto’larda yaşayan Amerikalı gençlerin mücadelelerini beyaz perdeye taşımıştı.

Kültleşen mafya filmlerinden biri de Sydney Pollack’ın yönettiği kızı Japon mafya örgütü olan Yakuza tarafından kaçırılan bir Amerikalının hikayesi filme alınmıştı.

Bollywood’da da elbette mafya dünyası çok sayıda filme konu aldı. Bunlardan en çok ses getireni ise Anurag Kashyap’ın yönettiği Gangs of Wasseypur oldu.

Türk Sinemasında Mafya Filmleri

Baş Belası

Tüm dünyada olduğu gibi karanlık dünya Türk sinemasının da vazgeçilmez konularından biri oldu. Özellikle Kadir İnanır, Yeşilçam’ın unutulmaz mafya filmlerine imza attı. Kadir İnanır’ın haricinde Türk sinemasının önemli mafya filmlerine imza atan bir diğer isimse Yılmaz Güney… Çirkin Kral’ın Umutsuzlar filmindeki replikleri ise  hala en çok hatırlananlar arasında yer alıyor.

Türk sinemasının gülen yüzü Kemal Sunal da Gerzek Şaban, Sahte Kabadayı gibi unutulmaz filmlerde mafya babası olarak karşımıza çıktı.
Atıf Yılmaz’ın yönettiği Baş Belası filminde mafya babasıysa Sadri Alışık’tı. Türk sinemasında son dönemde de oldukça başarılı mafya filmlerine imza atıldı. Bunlara Eşkıya, Kabadayı gibi filmler örnek gösterilebilir.

Karanlık dünyaları anlatan filmler hem ülkemiz de hem de dünyada ilgi görmeye ve çekmeye devam edecek gibi görünüyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir