Rıfat Ilgaz’ın hayatı ve edebi kişiliği

Rıfat Ilgaz’ın hayatı ve edebi kişiliği
0

Rıfat Ilgaz birçok kişi tarafından Hababam Sınıfı ile bilinse de bu kitabın yanı sıra birçok önemli eseri edebiyatımıza kazandırmış önemli bir şair ve yazardır. Bu yazımızda Rıfat Ilgaz’ın hayatı, edebi kişiliği, eserleri ve sanat anlayışı hakkında bilgi vermek istedik.

Rıfat Ilgaz’ın hayatı 

Rıfat Ilgaz 1911 yılının 7 Mayısında Kastamonu’nun Cide ilçesinde doğmuş meşhur bir yazar ve şairimizdir. 7 temmuz 1993 yılında 82 yaşında hayatını kaybetmiştir.

Rıfat Ilgaz toplumcu gerçekçiliği ile köy ve kent sorunlarını eserlerinde işlemiştir. İlk şiirlerini ortaokul dönemi yıllarında yazmıştır. Gazi Eğitim Enstitüsünü bitirmiştir. Öğrenimi bittikten sonra ilkokul öğretmenliği yapmaya başlamıştır. Adapazarı ortaokulunda öğretmenlik hayatı başlamıştır. Bununla yetinmeyen Rıfat Ilgaz aynı zamanda felsefe bölümüne girmiştir. Eğitim hayatı sırasında Sabahattin Kudret Aksal, Salah Birsel gibi usta sanatçılar ile tanışmıştır ama en verimli olduğu zamanlarda ülke bir siyasi dalganın içindedir. Rıfat Ilgaz da bu dalgalanmadan nasibini almıştır.

Sene 1943’e gelince İlk kitabı ‘Yarenlik’ i çıkarmıştır. Bir yıl sonra da ikinci şiir kitabı olan ‘Sınıf ‘ı yayınlamıştır. İki kitabı da çok sevilmesine rağmen baskı döneminde alınan bir karar ile toplatılmıştır. Dergi çıkartması birçok sanatçı ile hayatının kesişmesine neden olmuştur. Yürüyüş dergisinde Orhan Kemal, Cahit Irgat ve A. Kadir ile çalışmıştır. Bu sanatçılar onun toplumcu gerçekçi çizgisini oluşturmuşlardır. Daha sonra Aziz Nesin ile çıkardığı gazeteler ile edebi hayatı iyice şekillenmiştir. Dergi hayatı yerini gazete hayatına bırakmıştır ve eserlerini burada yazmaya devam etmiştir. Ama siyasi nedenler yüzünden kendi adını kullanmayıp takma isim ile yazılar yazmaya devam etmiştir. Takma ismi Stephe ile en ünlü kitabı olan Hababam Sınıfı’nı yazmıştır. Daha sonra çıkan anayasa ile kendi adını kullanarak eserler vermeye başlamıştır. Rıfat Ilgaz sadece şair değil aynı zaman da romancı ve öykücüdür. Olaylara bakış açısı bizleri güldürürken aynı zamanda düşündürür. Güçlü bir hiciv yeteneği de vardır.

Rıfat Ilgaz’ın Edebi Kişiliği

Rıfat Ilgaz’ın edebi kişiliği denildiğinde elbette akla ilk gelen toplumcu gerçekçiliği önemli bir temsilcisi olduğu oluyor. Hem şair hem de iyi bir roman yazarı olan Rıfat Ilgaz, toplumun aksaklıklarını güldürerek topluma göstermiştir. Eğitim hayatının sorunlarını gülümseten bir üslup ile anlatan Hababam Sınıfı serileri ile tanınmıştır. Bu eser aynı zamanda beyaz perdeye uyarlanmış ve Türk sinemasının en unutulmaz, en çok sevilen serilerinden biri haline gelmiştir.

Rıfat Ilgaz Türk edebiyatının en iyi mizah ustalarındandır. Şiire ne kadar bağlı olursa olsun asıl yeteneği 1960’larda başladığı toplumcu romanlarıdır. Yoksul insanların dertleri onun edebi hayatında önemli bir yer tutmaktadır. Artık son dönemlerine geldiğinde usta sanatçı anı ve çocuk edebiyatına yönelmiştir ve bu iki türde oldukça başarılı olmuştur. Edebi hayatında önce romantik başlayan sanatçı daha sonra yönünü halkın sorunlarına ve gerçeklerine yönetmiştir. Rıfat Ilgaz hem güldürmeyi hem de düşündürmeyi amaçlamıştır. Özellikle Hababam Sınıfı adlı başyapıtında amacı güldürmek değildir. Ülkedeki eğitimi ve eğitimdeki aksaklıkları dile getirmek istemiştir.

Rıfat Ilgaz’ın Eserleri

Rıfat Ilgaz’ın eserleri denildiğinde akla ilk olarak Hababam Sınıfı gelmektedir. Oysa bu kitabın yanı sıra Karartma Geceleri, Sınıf gibi edebiyatımızda oldukça önemli yeri bulunan eserlere de imza atmıştır.

Romanları

  • Hababam Sınıfı
  • Karartma geceleri
  • Sarı yazma
  • Bizim koğuş
  • Yıldız karayel

Öyküleri

  • Don kişot İstanbul’da
  • Radarın anahtarı
  • Kesmeli bunları

Tiyatro Oyunları

  • Hababam Sınıfı sınıfta kaldı
  • Hababam Sınıfı uyanıyor

Şiirleri

  • Yarenlik
  • Üsküdarda sabah oldu
  • Sınıf
  • Yaşadıkça

Bu eserler ünlü sanatçının en sevilen eserleridir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir