Sinema Bölümleri

Sinema Bölümleri

Not: Yazı 10 seneyi aşkın bir süre önce yazıldığı için bazı bilgiler güncelliğini yitirmiş olabilir. Lütfen bu hususu da göz önünde bulundurun. Boş vaktim olduğunda bu konuyla ilgili bir güncelleme yazabilirim.

Her sene bu yazıyı yazayım derim derim unuturum, üniversitelerde tercih dönemi geçtikten sonra da yazmayı gereksiz bulup vazgeçerim. Bu sene işimizi sağlama alalım :)

2003 yılında sinema sevdasıyla yanıp tutuşurken ve bütün sinema bölümlerine girebilecek puanı tutturmuşken yana yakıla hangisinin en iyi sinema bölümü olduğunu araştırmak için çırpınmış fakat bir sonuca ulaşamamıştım çünkü bu konu hakkında bilgisi olan yoktu yine de biraz da şansımın yardımıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi‘ni seçerek doğru bir tercih yapmıştım. Hala internette ve diğer yazılı kaynaklarda bu konuyla ilgili çok fazla materyal bulunmadığını göz önüne alırsak bu yazıyı yazmak için geç kalmış sayılmam.
Öncelikle şu soruyu yanıtlayayım;

-İletişim fakültelerindeki Radyo- Tv Sinema bölümleriyle Güzel Sanatlar fakültelerindeki Sinema-Tv bölümlerinin farkı nedir?

İletişim fakültelerindeki eğitim daha çok Tv’de çalışmak üzerinedir. Sanat kaygısından nispeten uzak Televizyonlara personel yetiştirme amaçlı bir eğitim vermektedir.  İletişim fakültelerinde alacağınız eğitim eğer hayaliniz sinema üzerineyse sizin için hayal kırıklığı olacaktır.

Güzel sanatlar fakültelerindeki Sinema eğitimi ise tamamen bir sinema sanatçısı yetiştirmek üzerinedir. Eğer yönetmen, senarist, görüntü yönetmeni gibi mesleklerse hayaliniz sizin için doğru tercih güzel sanatlar fakülteleri olacaktır.

-Peki hangi okul?

Ülkemizde en çok kabul gören ve en doyurucu sinema eğitimini alabileceğiniz ilk adres Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema-Tv merkezidir. Çünkü Mimar Sinan’da alacağınız sinema eğitimi Sinema tarihinin tamamen kendisinden olacak. Yani çocukluğunuzdan bu yana filmlerini izlediğiniz yönetmenler tarafından bu eğitimi alacaksınız, başka okullardaysa ne yazık ki kitaplarda ve belgesellerde görebileceksiniz bu ünlü yönetmenlerin isimlerini. Örnek vermek gerekirse, Prof. Sami Şekeroğlu, Duygu Sağıroğlu, Memduh Ün, Serdar Akar, Feyzi Tuna,Tevfik İsmailov gibi ünlü sinemacıların yanı sıra Cem Odman, Alev İdrisoğlu gibi sinema alanında ünlü ve saygı değer akademisyenler ve Uğur İçbak, Mehmet Aksın gibi ünlü görüntü yönetmenlerinden sinema sanatını eğitim içinde üretim-üretim içinde eğitim felsefesiyle öğrenme şansını yakalayabilirsiniz. Burada alacağınız eğitimin %99’u salt sinema üzerine olacaktır, her ne kadar Sinema-Tv olarak geçse de Televizyonla uzaktan yakından alakası yoktur. Türkiye’nin ilk ve en büyük sinema arşivinin içinde günümüz Hollywood sinemasında bile kulanılmaya devam eden ekipmanlarla ve hepsinden önemlisi Türkiye’nin en büyük yönetmenleriyle film çekerek bundan sonraki hayatınızı sadece sinema üzerine kurmak istiyorsanız sizin için yegane tercih olabilir. Fakat bu okula girerseniz hayatınızın en az 6-7(iyimser rakamlardır :) ) yılını mezun olmak için harcamayı da göze almanız gerekmekte ayrıca Balmumcu’da bulunan kampusun ve okuldaki aile ortamının üniversite yaşamından biraz uzak ve dış dünyadan biraz izole olduğunu da eklemeliyim. Her şeyim sinema arkadaş! diyemiyorsanız buraya gelmenizi önermem.

İkinci tercih olarak Bilgi Üniversitesi söylenebilir. Zira özel ünversite şartları, yaptığı etkinlikler, sahip olduğu imkanlar ve eğitim kadrosu gözardı edilemeyecek kadar iyi bir üniversite.  Sektörde bilinirliği yaygın ve eğitimine güvenilen üniversitelerden biri. Orada okuyan arkadaşlarımızdan henüz şikayet edenine rastlamadım.
Sektörde bilinirlik açısından bakarsak daha sonra Ege Üniversitesi,9 Eylül ve Marmara üniversiteleri geliyor. Marmara Üniversitesinin Sinema-Tv bölümünün bulunduğu kampusunu gezip oradaki öğrencilerle sohbet etmiştim genel olarak öğrenciler aldıkları eğitimden memnun olsalarda ellerindeki imkanların ne yazık ki çok kısıtlı olduğunu gördüm ve o kısıtlı imkanlarda ne kadar sinema eğitimi verilebilir şüphelerim var ne yazık ki.

Ege Üniversitesi ve 9 Eylül Üniversitesi, Sinema-Tv bölümlerini gezme şansım olmadı oradan kimseyle tanışma ve konuşma fırsatım da olmadı ne yazık ki. Ama Çağan Irmak gibi bir yönetmen çıkarmaları bile bence tek başına referans sayılabilir.

Bir de unutmamamız gereken Anadolu Üniversitesi var, bence Eskişehir bir öğrencinin öğrenciliğini yaşayabileceği en güzel şehir. Ama hem sinema okuyup hem İstanbul’dan bu kadar uzak olmak büyük bir dezavantaj çünkü malumunuz sinema sektörünün başkenti İstanbul.

Elbette bilmediğimiz iyi özellikleri olan ve Sinema eğitimi veren başka üniversiteler de vardır. Fakat Şahsen geriye kalan üniversiteleri kesinlikle önermem.

Yorumlar (41)

Popüler Yorumlar
  1. hukuk la sinema bölümü birlikte okumak mümkün mü çünkü ben hedefliyorum ama beni ne kadar geliştireceği konusunda kararsızım

  2. Kesinlikle yanlış bir kariyer yönlendirmesi olur, ama tıp okuduktan sonra sinemaya yönlenebilirsiniz.

Yapılan Yorumlar
  1. çağan ırmak ın oradan çıkmış olması bu kurumun kalitesinee referans olmaya yetmez arkadaşım.
    bu yalnızca onun yaratıcılığıyla ilgili bir durum. ayrıca ege de GSF yok. diğer söylediklerine katılıyorum ve aydınlatıcı bilgilerin için teşekkür ederim. sağol zira bende şu an tercih yapma aşamasındayım puanım bütün okullara yetiyor ve kararsız bir dönem içindeyim

  2. Yardımcı olabildiysem ne mutlu merak etmeyin Ege tercih edilebilir seviyede bir üniversitedir ve henüz sektörün içine girmediğiniz için biraz abartılı bir tabir olarak gelmiş olabilir size ama evet, Çağan Irmak’ın ordan çıkması başlı başına bir referans için yeterlidir…

  3. ben sana şunu sormak istiyorum benim yaşım biraz geçmiş olduğundan bir an önce senaryolarımı pratiğe dökmek istiyorum. sinema okumadan sektöre girebilirmiyim girersem nasıl girebilirim.(kullanılmadan-sömürülmeden) bu mümkün mü acaba? cevabın olumluysa
    bu yıl başka hangi bölümü seçmemi tavsiye edersin. (SÖZ2)

  4. ayrıca msgsü öğrencileri balmumcuda mı okuyor. ben fındıklı kampüsünde o tarihi binada olduğunu düşünüyordum.

  5. Sinema bölümü Balmumcudadır(ATV binasının arkası), fındıklıda değil. Eğer yeterli kapasitede olduğunuzu düşünüyorsanız sektörde elbette iş yapabilirsiniz alaylı olarak gelişim sağlarsınız, sektörde böyle çalışan ve kendini gerçekten iyi yetiştirmiş eleman sayısı az değildir. Sonuçta sinema okuyarak veya çalışarak hangi şekilde daha iyi gelişebileceğinizi düşünüyorsanız öyle yapın. Dediğim gibi üniversiteden mezun olmak en az 6-7 yılınızı alacaktır bakmayın siz 4 yıl yazdığına… Aceleniz varsa okumayın…

  6. teşekkürler

  7. 31 Temmuz 2008

    Selam bu yıl derece yaparak össyi geçtim. Çocukluğumdan beri sinema tv istiyordum uzun süredir de hayalim mimar sinan’dı.
    Geçen gün ünivleri tanımaya gittim istanbula. Koskoca Mimar Sinan’da bi allahın kulu benimle ilgilenmedi. Bölüm başkanı yanımızda geçti suratımıza bakmadı. Hatta bana bilgi veren araştırma görevlisi hanıma iyi günler dileyip odasının kapısını kapatıp çekti gitti. Şok oldum. Tabiki aydınlanamadım.Bahçeşehir üniveristesini düşünüyorum şuan. İletişim fakültesi ama sinema sektöründe tanınmış isimleri de bünyesine almış bi okul(Derviş Zaim gibi..) ve hocaları da tv sektörünün fazlasıyla içinde. En önemlisi sizinle ilgilenen hocaları var(Çoğu arkadaşım bunu özel üniversite olmasına bağladı ama ben dereceliyim ne yurda ne okula para ödeyeceğim :S)
    Yine de bilgilenmek istiyorum. Msü’nün eğtimi hakkında bu sefer bilirkişiden. Siz msüde okumuş biri olarak beni aydınlatırsanız çok memnun olurum :)
    Acele olması şart. Zira tercihlerimi yarın yapıcam..

  8. Özel üniversitelerde “müşteri” gözüyle bakıldığından daha yakın ilgi göstermeleri normal diye düşünüyorum, bana sorarsanız Mimar Sinan’daki eğitimle Bahçeşehir üniversitelerindeki eğitim karşılaştırılamaz bile. Eğer özel üniversite tercih edecekseniz de Bilgi Üniversitesi’ni tercih edebilirsiniz ama MSÜ haricinde alacağınız eğitim daha çok iletişim ve medya üzerine olacaktır, MSÜ deyse sadece Sinema üzerine eğitim alacaksınız. Aradaki kararı sizin vermeniz gerekiyor, sinema hakkında kendinizi geliştirmek mi istiyorsunuz yoksa medya dalında mı kendinizi geliştirmek istiyorsunuz. Bunun cevabını verdikten sonra tercih yapmak kolaylaşacaktır :)

  9. selamlar,
    ben egede yuksek lisans yaptım, lisansı da iletişim uzerine yaptım,
    açıkçası egeye gelinmesini kimseye tavsiye etmiyorum.
    Bir kaç hoca dışında Egede her şey kendi çabanıza bağlı..
    çağan ırmak’ın başarısı da kesinlikle kişisel olmalı..
    Egede sinema üzerine özellikle pek bir şey bulamazsınız. Kütüphanesinde
    sinema üzerine çok kaynak da yok..
    Bunları söylerken üzülüyorum ama durum böyle Egede…

    Ben de doktora için bir yer arıyorum, yurt dışında ve yurt içinde …
    Mimarsinanın doktorası yok bildiğim kadarıyla, bana tavsiye edebileceğiniz bir yer var mı ?

    Teşekkürler.

  10. Yurt dışı düşünüyorsanız benim de planlarım arasında olan Famu’yu değerlendirebilirsiniz ayrıntılı bilgiyi http://www.famu.cz/ ‘den alabilirsiniz daha önce yaptığım araştırmaya göre 20 000 $ civarı bir gideri oluyor eğer Famu’da eğitimi tamamlamak isterseniz.
    Mimar Sinan’da doktorasını tamamlayanlar var bildiğim kadarıyla fakat giriş şartlarının diğer üniversitelere göre biraz daha farklı olduğunu sanıyorum.

  11. Öncelikle yazı için teşekkürler.ÖSS stresiyle yaşayan birçok kişi için eminim faydalı olmuştur.Sormak istediğim birşey var: Galatasaray Üniversitesi’nin iletişim fakültesi içinde de Sinema-TV bölümü yer alıyormuş.GS’de sinema,iletişim eğitimi hakkında bir bilginiz var mı?

  12. Galatasaray’da iki yıl eğitim aldıktan sonra bölümünüzü seçiyorsunuz. Her şeyden önce Galatasaray Üniversitesi başlı başına bir marka ve çok saygın bir diploma, özellikle Avrupa’da yaşamayı ve çalışmayı düşünüyorsanız doğru bir tercih olabilir.

  13. 8 Haziran 2009

    Selam öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

    Ben seneya sınava giricem puanlama ile ilgili bilgilerde verirseniz sevinirim.

  14. bu sene öss ye girdim puanım 318. sıralamam 12405 . mimar sinan a girmem imkansız gibi ama diğer tercihlerm konusunda kafam çok karışık istanbul üniversitesi rts düşünüyorum eskişehirinde sinema tv olması çok cazip geliyor ne yapacağım bilmiyorum :( iü konusunda fikir sahibi olan var mı? iü den mezun olan az çok kendini geliştirmiş birinin iş imkanı ne kadardır?

  15. Merhaba…öncelikle..bende bu yararli bilgiler icin tesekkür etmek istiyorum…
    benim sorunum apayri.. yalniz…!! mimar sinan güzel sanatlar üniversitesi sinema tv bölümüne puanim yetiyor…fakat…..
    SINEMA TV gibi bir bölümü okumayi ne kadar arzuladigimi her kime söylersem söylim…! aldigim ilk tepki “kizim sen salakmisin ” oluyor..
    bu gibi bölümleri secerken… ” peki ya sonra ? ” demek gerekiyormus…
    ve ayrica…arkamin coooook ” saglam ” olmasi sartmis.. yoksa ac kalacagim gibi…sömürülürmüsüm….
    peki illahi böyle olacak diye bir durum söz konusumu yani…
    tanidigim yoksa..ve..maddi hic bir güc arkamda degilse…
    vazmigecmeli… Mimar sinandan da.. sinema’dan da ? …
    yoksa..abartildigi kadar…imkansiz degilmi bu sektörde üniversite sonrasi is..yapabilmek ?!!…

  16. Kesinlikle abartmışlar Zeliş, evet tanıdıklarının olması işini kolaylaştırabilir fakat bu kesinlikle bir zorunluluk değil. Herşey çalışma azminde ve girişkenliğinde bitiyor biraz. Sonuçta hangi bölümü bitirirseniz bitirin ülkemiz şartlarında hayalinizde meslekler ne yazık ki ayağınıza sıralanmıyor. Yani tamamen size bağlı bir durum bu.

  17. hmm..bende öyLe düsünüyorum zaten… (:
    üstelik birseyi cok isteyip cabalaiktan sonra…& o seyi hak ettikten sonra mutlaka olur… oLacaktir… :) inandicimi da ümidimi de ölmedne yitirmem..!!!
    ve ne olursa olsun hayallerimin pesinden kosacagim…!!! :) tesekkür ederim tekrar… günün birinde bir gala’da bulusmak ümidi’ile.. (:

  18. 6 Eylül 2009

    merabalar.bu sene össye girdim,tm çıkışlı olduğumdan puanım düşüyordu haliyle seçemedim,kendi bölümümden de tercih yapmadım.seneye sınav formatı değiştiğinden sinematv de seçebileceğim,bu beni heyecanlandırdı çünkü yapmak istediğim tek şey film çekmek.ama bir yandan da film çekmek için okula gitmeye gerek olmadığını düşünüyorum.tarantino'nun dediği gb "sinema okuluna gitmedim,sinemaya gittim.çünkü okulu 5-6 yılda onca masraf yaparak bitireceğim,gitmezsem kendimi daha iyi geliştireceğimi düşünüyorum.diğer sorun :okula gidersem ailemin desteği olacak ama gitmezsem tek başıma olacağım,pes etmem asla ama kafamı kurcalıyor.bana,okula gitmek zaman kaybıymış gb gelir ;diyer bir yandan da okula gidersem daha çok fırsatlar elde ederim diye düşünüyorum.bu konuda kararsızım…

  19. selam mimar sinanda sinema bölümü iletişim fakültesi olmadığı için ilerde sorun cıkabilir demişler internette neyi kastetmiş olabilirler acaba anlayamadım :/

  20. Sanırım sinema yapmayacaksanız şirketlerin iletişim birimlerinde görev almak istiyorsanız bunun zorlaşacağını söylemek istemişlerdir. Doğrudur da. Mimar Sinan’a gerçekten bir sinema aşığı olarak geliyorsanız ve hayatınızı sinemayla kazanmak istiyorsanız göze almanız gereken tek şey bu okulu bitirip bitiremeyeceğiniz. Hepsi bu.

  21. Merhaba Şu an 2 ihtimalim var ya Mimar sinan sinema tv yazcam yada Anadolu üniversitesi sinema tv yazcam fakat ben eskişehirliyim hani kendi şehrimde okumam çok daha kolay olcak diğer yandan istanbulda okumak için part time işe falan girmem gerekecek sizce mimar sinan buna değermi ? Mimar sinanı bitirince iş bulabilcek miyim bulabilirsem ne tür bi iş olcak ne derece doyurucu olcak

  22. Merhaba,
    Kendi şehrinizde okuyup 4 yılda okulu bitirdikten sonra şansınızı denmeyi düşünebilirsiniz veya Mimar Sinan’a gelip iyi ihtimalle 7 yılda okulu bitirip hayata atılabilirsiniz. Burada şartlar gerçekten çok zor, kimse için umut kırıcı konuşmak istemem ama tercih yaparken gerçekleri de bilmelisiniz, çünkü bu bütün hayatınızı ilgilendirecek bir durum.
    Ben şuan yerinizde olsam biraz daha kolay bir yolan ilk şıkkı yani kendi şehrinizde okumayı denerdim. Biliyorsunuz İstanbul dünyanın en pahalı şehirlerinden biri ve ülkemizdeki maaşları da göz önüne alırsak yalnızca part time bir işten kazanacağınız parayla burada ayakta durmanız imkansız, hem de bir sinema öğrencisi iken. Aileniz özellikle ilk yıllarda oldukça destek çıkması gerekiyor.
    Ama alacağınız eğitiminde Türkiye’de verilen en iyi sinema eğitimi olduğunu göz önünde bulundurun. Kararı kendiniz vermeniz gerekiyor. İş durumuna geline şu gün doktor dahi olsanız veya devlet memuru olabileceğiniz bölümleri bile okusanız iş garantisi yok. Dolayısıyla size kesin iş bulursunuz şeklinde bir şey söyleyip bu vebali alamam. Ama Mimar Sinan, Sinema-Tv nin adı her yerde geçerli bir addır.

  23. cevapladığınız için teşekkürler , sanırım şu an hesapladığıma göre aylık gelirim 600-700 olcak bu para ne kadar yeter pek bir fikrim yok istanbulun gerçekten pahalı olduğunu biliyorum ve birde bir arkadaş bugün şey dedi m.sinan da 2.senende falan daha yüksek ücretli işler bulabilirsin falan dedi bu ne derece doğrudur henüz öğrenciyken bana pek inandırıcı gelmedi ama ?

  24. İkinci yılınızda yüksek bir ücretle iş bulabilir misiniz şüpheliyim. Yüksek bir puan yaptınız ve bu puanı Anadolu üniversitesinde heba etmek istemiyorsunuz, sizi anlıyorum. Şöyle söyleyeyim sizin hayalinizi başarabilenler var, ama bu sözüm sizi bunun kolay bir şey olduğu yanılgasına düşürmesinden korkuyorum. Sonuçta hayatınızı etkiliyecek bir durum. Eğer 600-700 gelirinizi şuandan ayarladıysanız gelin ve deneyin en fazla kaybettiğiniz 1 yıl olur ve hayatınız boyunca acaba yapsa mıydım diye düşünmekten kurtulmuş olursunuz. Bunun yanında iyi özel üniversitelerin burslu tercihlerini de boş geçmeyin bence.

  25. 6 Ocak 2011

    Merhabalar, Ben Ege üniversitesi Radyo Sinema Tv bölümü 1.sınıfta okumaktayım. Fakat yurtdışına çıkmak orda çalışmak istiyorum. Henüz ülke olarak bir seçim yapmış değilim ama iş olanaklarını sormak istiyorum. Hangi ülkede ne yapabilirim bilgilendirirseniz sevinirim.

  26. Merhaba,

    Sitenize göz atma şansı yakaladım. Görebildiğim kadarıyla sinema bölümünü isteyerek ve bilerek tercih etmişsiniz. Bir sinema öğrencisi olarak merak ettiğim neden sektörde bilfiil bulunmadığınızdır (internetteki aramamda ve sizin yazdıklarınız sonucunda böyle bir fikir oluştu). Bu konudaki deneyiminizin (her ne, neden ve sonuç içeriyor olsada) bana yardımcı olucak tecrübeler içerdiğini düşünüyorum. Şimdiden teşekkürler. iyi günler..

  27. Merhaba İbrahim;

    Bu kişisel bir seçim, sinema sektöründeki işlerin devamsızlığından tut da, iş/ücret dengesizliğine kadar uzar. Dizi sektöründen de uzak durmak için elimden geleni yapıyorum açıkcası. İster istemez kıyısında köşesinde kalıyorsun tabii. Yaşamak istediğim hayattan emin olmadığımda farklı şeyler deniyorum, sanırım biraz karakterimle ilgili.

  28. Merhaba.
    Ben bu sene öss’ye hazırlanıyorum ve sinema.tv alanında okumak istiyorum.bundan dolayı sizden bilgi almak istedim.Şu an kafamda Bahçeşehir Üniversitesi var.Bahçeşehirdeki sinema ve televizyon bölümüyle ilgili hiç bir bilgim yok.Bahçeşehirde okumak benim için iyi olurmu sinema ve tv açısından.bunu merak ediyorum.Bahçeşehir olmazsa Beykentide düşünüyorum.Kısaca Bahçeşehir ve Beykent üniversitelerindeki Sinema ve Tv bölümleriyle ilgili bilgi alabilirmiyim?

  29. Merhaba
    Ben bir lise öğrencisiyim ve küçüklüğümden beri beni en çok heyecanlandıran şey film çekmek. Bunun için üniversitede sinema tv seçmek istiyorum. Fakat üniversite konusunda kararsızım. Konuştuğum bazı insanlar mimar sinanın katı kuralları olan öğrencilerin yaratıcılıklarını kısıtlayan teknik imkanları yetersiz bir okul olduğunu söylüyorlar. Gerçekten böyle mi? Ve şu 6-7 yılda okulu bitirme meselesi var. 4 yılda bitirmek imkansız mı? Bir de sinema mezunlarının iş hayatında karşılaşması olası sorunlardan bahsedebilir misiniz? Sorularıma cevap verirseniz çoookk mutlu olacağım:)

  30. Tercih yapacak arkadaşlara bende bir iki konuda yardımcı olmak isterim. Özel üniversitede okuyamayacaksanız ve televizyon değil de sinema alanında ilerlemek istiyorsanız Mimar Sinan ya da Marmara GSF birinci tercihiniz olsun derim. Mimar Sinan gerçekten güzel bir okuldur fakat puanınız yetmeyip de Marmara’yı kazanırsanız da kesinlikle üzülmeyiniz. Sonuçta herşey sizin elinizde ve her iki okulunda birbirinden değerli akademisyenleri mevcuttur. Yalnız benim görüşüme göre Mimar Sinan Üniversite’sinin tabularını artık yıkması gerekiyor. Tekelleşmiş gibi duran eğitim sistemi sizi birçok konuda kısıtlıyor ve nedense hala işler yeşilçam mantığında yürüyor. Ayrıca 9 senede mezun olanları ya da hiç olamayanları da sıklıkla görüyoruz. Ekipman olarak iki üniversitede de çok büyük sıkıntı yaşandığını görmedim zaten sinema bir yaratıcılıktır ve elinizdeki imkanlarla hatta olmayan imkanlarla inanılmaz yaratıcı işler çıkarabilirsiniz. Okuldan size ışık vereceklerdir, mikrofon vereceklerdir ama bahçe aydınlatma sistemiyle ışık kurmayı öğrenirseniz bu da sizin için avantaj kalacaktır. :) Elinize kameranızı alın ve kendinizi kesinlikle sınırlandırmadan her kareyi sıkı sıkı doldurun. Eğer bu mesleğin magazinsel kısmındaysanız da hayatınızın hatasını yapmaktasınız. Set işçiliği gerçekten de maden işçiliğinden sonra en zor meslektir. Saatlerce uyumayıp tatil yapmayıp çalışmak zorunda kalabilirsiniz. Hatta işsiz kalma oranınız bile yüksektir. Sadece sinema diyorsanız da hiç durmayın ve yolunuza devam edin zaten piyasa da tutunan herkes bir şekilde risk alarak bu yola katılmıştır ve şu an istedikleri yerlerdedirler. Son olarak bu okullarda oyunculuk eğitimi verilmez oyuncu olma isteğiyle gelip: ”Abi Aynştayn’a bak ya adam hem bilim adamı hem de film çekmiş!” diyen insanlardan sakın olmayın :)

  31. Öncelikle en başta verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Benim de bir sorum olacak. Ben 2 yıllık Radyo-Tv yayıncılığını bitirdim. Bu sene DGS den oldukça iyi bir puan aldım. Mimar Sinan Sinema bölümünü tercih etmek istiyorum ama kafamda oldukça fazla soru işareti var. DGS ile Mimar Sinan a giden bir öğrencinin çok zorlanacağını söylüyorlar. Biraz geç okumaya karar verdik. Şu an yaş 27. Sinemayla hiç bir ilgim yok (izlemek dışında) ama nedense içimde sinemacı olma isteği var. Bu Mimar Sinan da okumayı zorlaştırır mı? Çünkü tahminimce diğer öğrenciler az çok sinemayla ilgilidir. Yani sıfır bilgiyle Mimar Sinan a gidip Sinema okumak nasıl olur?

  32. 27 yaşında ve sinemayla ilginiz yoksa Mimar Sinan’ı size önermem.

  33. 28 Ağustos 2011

    Tıp okuyorum, tek düşündüğüm bırakıp sinema okumak:) Şimdi de bazı kitaplar okuyorum boş durmuyorum ama böyle olmaz biliyorum. Tüm linç girişimlerini göze alıp sinema için yeniden össye girmeli miyim sizce

  34. Kesinlikle yanlış bir kariyer yönlendirmesi olur, ama tıp okuduktan sonra sinemaya yönlenebilirsiniz.

  35. 28 Ağustos 2011

    24-25 yaş bi şeyler için geç olmaz mı ki.. Aslında kitaplar okurum yazları film setlerinde yer almaya çalışırım gibi avutuyodum kendimi, ama “yanlış trene binmişsen ters yöne koşmak bir şey ifade etmiyor”
    tıp öğrenmeyi de seviyorum ama geleceğimde doktor olmakla ilgili hiçbir şey kurmuyorum. boşa harcanan zaman gibi geliyor o yüzden.. şu an tek avuntum tıpı bitirip sonra kimseye eyvallahım olmadan ve kendi paramla okumak düşüncesi. ama beklemeye değer mi bilmiyorum..
    bu arada son bir şey; mimar sinan’da ikinci öğretim sinema-tv var mı?

  36. hukuk la sinema bölümü birlikte okumak mümkün mü çünkü ben hedefliyorum ama beni ne kadar geliştireceği konusunda kararsızım

  37. Şuanda üni.ye hazırlanıyorum.. Sinema tv bölmü dşnyorum..ama kararsızımda aynı zmnda kznmak zormudr. yada kzndıktan snra ne yapmak gerkyr. nerde okmam gerkr.. mzn olduktan snra neler yapblrım.. lise olrk mslk lssni btrdım. sımdı bu sne hazırlnmyı dusnuyrum sözl olrk hazrlncm. bıraz bılgı verrsnz sevnrım..

  38. Merhaba. Yazınız bilgi edinmeme çok yarımcı oldu. Size bir şey danışmak istiyorum.

    İletişim Fakültesindeki Sinema ve Televizyon ile Güzel Sanatlar Fakültesindeki Sinema ve Televizyon arasındaki fark nedir? Yetiştirdikleri şeyler farklı mı?

    Çünkü İst. Bilgi Üni. ve Bahçeşehir Üni. de Sinema ve TV bölümü İletişim Fakültesindeyken, Beykent, Okan vs. de bölüm Güzel Sanatlar Fakültesinde. Arada büyük bir fark var mı?

    Senarist olmak en büyük isteğim. Hangisini seçmeliyim?

    Şimdiden teşekkürler.

  39. İkisinin eğitimi elbette son derece farklı Kaan, eğer senaryoyla hayatını kazanmak istiyorsan güzel sanatları tercih etmelisin.

  40. Teşekkürler. Peki televizyon senaristliği ve sinema senaristliği için de bu tür bir ayrım var mı?

  41. Merhaba. İstanbul Şehir Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü hakkında ne düşünüyorsunuz?

    İletişim Fakültesi olduğu halde eğitiminin farklı olduğunu duydum.