Soyut Sanat Akımı Sanatçıları, Eserleri ve Örnekleri

Soyut Sanat Akımı Sanatçıları, Eserleri ve Örnekleri
0

Soyut sanat akımı sanatçıları, eserleri ve örnekleri üzerine hazırladığımız içeriğimizde yer alan bilgilerle bu sanat akımı üzerine bilgi edinebilirsiniz.

Soyut Sanat Akımı

Nesnel özellikleri bulunmayan dallardan biri olan soyut sanat akımı, görsel temsilin nesnelliğinden genellikle uzak olan heykel, grafik ya da resim sanatları üzerinde yoğunlaşmıştır. Ancak, nadiren de olsa görsel gerçekliğin tasvirinin doğruluğu üzerinde de durulmaktadır.

Soyut Sanat Ne Demek?

Soyut sanat; Herhangi bir nesnel özellik taşımaktan mümkün olduğunca uzaklaşmış, sanatın icrasındaki görselin gerçekliğinin doğru bir şekilde tasvir ve temsil edilmesi yerine ağırlıklı olarak sanatçının hayal dünyasında icra edilen grafik çizimleri, heykeller veya resimlerdir.

Soyut kavramı daha çok duyu organları ile algılanmayan, dokunmakla hissedilemeyen şeyler olarak ifade edilmektedir. Sanatta ise benzer bir ifade biçimi söz konusu olsa da bunun dışında sanatçının hayaline bırakılması, ortaya konulan eserin görsel olarak feyz alınan şeyden daha bağımsız şekilde sanatçının tasvir etmesiyle ortaya çıktığını söyleyebiliriz.

Soyut sanatın icrasında duyularla farkına varamayacağımız ve hatta sanat kavramı üzerinde pekte alışık olmadığımız özelliklere sahip çalışmanın ortaya konulması hedeflenir. Görsel anlamda illaki bir karşılığı olan heykel veya resim gibi sanatsal eserlerde, sanat severlerin beklentileri dışında soyut izleri görmek kaçınılmazdır.

Sanatçı soyut sanatı icra ederken şekil ve renklerden kopmakta ve kendi hayal dünyasını esere daha iyi şekilde yansıtmaktadır. Soyut sanatın ilk icrasının, ünlü Rus ressamlardan biri olan Wassily Kandinsky tarafından yapıldığı kabul edilmektedir.

Soyut Sanat Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Rus ressam Kandinsky aslında sanatın başka bir dünyanın ruhunun ve bu ruhla birlikte ifadesinin ortaya konulduğu, sonsuz bir tin’e sahip ve normal yaşantının çok ötesinde olduğuna inanarak soyut sanata odaklanmıştır.

Sanatçı bir eserin doğadaki kabul gören halinin dışında, sanatçının da mevcut görselliğe ayrı bir ruh katabileceğinden yola çıkmıştır. Ancak bunu yaparken, somut nesnelerin görsel görüntüsünden yararlanmayı da ihmal etmemiştir.

Soyut sanatın ortaya çıkmasında, Rus ressamların payı büyük olmuştur. Kandinsky dışında bir başka Rus ressam olan Kazimir Maleviç’de aynı şekilde sanatçının nesnelerin mevcut görünümünden kurtulmanın, yapılan sanat üzerindeki etkilerinin daha fazla olabileceğini savunmuştur. Maleviç’e göre sanatçının soyut sanatın icrası için nesnelerin görünen şeklinin boyunduruğundan kurtulmanın öneminden bahsetmiştir. Sanatçının nesnenin somut temsilinden kurtulması gerektiğini ve soyut olarak konuyu ele almasının, daha iyi eserler ortaya koyması bakımından önemli olduğu da Maleviç tarafından dile getirilen hususlar arasındadır.

Soyut Sanat Sanatçıları Kimlerdir?

Rus soyut sanat sanatçıları ile birlikte günümüze kadar bu sanatı hakkıyla icra etme başarısını göstermiş ve bıraktıkları eserlerle unutulmaz olmayı başarmış, birçok sanatçı bulunmaktadır.

Bu sanatçılar arasında özellikle öne çıkan isimler, şunlar olmuştur;

  • Wassily Kandinsky
  • Kazimer Maleviç
  • Hilma Af Klint
  • Vincent Van Gogh
  • Piet Mondrian
  • Arshile Gorki
  • Frantisek Kupka
  • Robert Delaunay
  • Paul Klee
  • Theo Van Doesburg

Soyut sanat temsilcileri olan bu isimler kendi dönemlerinde olduğu gibi, sonraki dönemlerden günümüze kadarda eserleri ile bu akımın unutulmaz isimleri arasında yer almayı başarmışlardır.

Soyut Sanat Eserleri ve Örnekleri

En çok bilinen soyut sanat eserleri örnekleri şunlardır;

Blue Poles - Soyut sanat akımı örnekleri

Blue Poles

Sanatçının en sevilen eserleri arasında olduğu gibi en güzel soyut sanat örnekleri arasında da gösterilen “Blue Poles” Jackson Pollock tarafından 1952 yılında yapılmıştır. Sanatçı tuvale damlatılan cam parçacıkları ile kendine özgü ayrı bir tarz ortaya koymuştur. Alüminyum boya ve ayak izleri ile dikkat çeken eser, 1973 yılında Avustralya Ulusal Galerisi tarafından satın alınmıştır.

Bleu II Joan Miro

Blue II

Joan Miro tarafından hazırlanan en iyi soyut sanat eserleri arasındaki “Bleu II” 1961 yılında yapılmış ve günümüzde de sade bir görüntüsüne karşın fazlaca ilgi görmeye devam etmiştir. Şöhrete erdikten sonra üç tablodan oluşan bir eserin ikincisi olan Blue II, aslında Joan Miro’nun tanınmış olmasının etkisi ile doğal bir ilgi görmüştür.

Soyut Sanat Akımı Turuncu, Kırmızı, Sarı

Turuncu, Kırmızı, Sarı

Mark Rothko’un eseri olan ‘Turuncu, Kırmızı, Sarı’, 1961 yılında yapılmıştır. Sadece üç rengin düz bir şekilde tuvale işlendiği ve ince boya tabaka tekniğinin uygulandığı eserin, 2012 yulında 86.882.496 dolar gibi rekor bir fiyata satılması bir hayli dikkat çekmişti. Eseri alan David Pincus adlı sanat koleksiyoncusu ise, bu alım ile 2012 yılında en çok konuşulan isimlerden biri olmuştu.

Broadway Boogie Woogie

Broadway Boogie Woogie

Soyut sanat sanatçıları arasındaki popüler isimlerden biri olan Piet Mondrian tarafından hazırlanan Broadway Boogie Woogie, anlam yüklü eserlerden biridir. Hollandalı olan ressam İkinci Dünya Savaşı başlayınca ABD’ye kaçmış ve burada ızgaraya benzer bir eser olan Broadway Boogie Woogie adlı eseri tasarlamıştır. Eserde Amerikan caz müziği, şehir trafiği ve şehrin enerjisini temsil eden çizgileri bulabilirsiniz.

Kompozisyon VII-Wassily Kandinsky

Kompozisyon VII.

Wassily Kandinsky eseri olan kompozisyon, 1913 yılında yapılmıştır. Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi soyut sanat sanatçılarının başında kabul edilen ve bu sanatı ilk icra eden isim olan Kandinsky’a ait olması, eserin önemini artırmaktadır.

kırmızı ağaç

Kırmızı Ağaç

Yine Hollandalı ressam Piet Mondrian’a ait olan eser Kırmızı Ağaç, sanatçının geometri resim dili kullanarak soyut olarak icra ettiği eserler arasındadır. Sanatçı dikey ve yatay çizgilerden en iyi şekilde yararlanarak, bu eşsiz eseri sanat severlerle buluşturmayı başarmıştır. Sanatçı savaştan kaçarak yaşadığı New York için “New York Kenti” isimli eseriyle de dikkat çekmiş ve takdir toplamıştır. Diğer taraftan Rıhtım ve Okyanus ile Zencefil Kaseli Ölü Doğa gibi eserleri de bir hayli ilgi görmüştür.

Soyut sanat akımı içeriğimizin ardından Aristoteles’e göre sanat ve sanat anlayışı makalemizi de okumak isteyebileceğinizi düşünüyoruz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir