Yabancı Edebiyatta Türkiye

Kitaplarında Türkiye'ye yer veren dünyaca ünlü yazarların bazı eserlerini sizin için derledik.

Yabancı Edebiyatta Türkiye
0

Türkiye şüphesiz doğal güzellikleriyle ve coğrafi konumuyla kendisine yolu düşenlerin gönüllerine taht kurar. Biz Türk insanında ise ilginç bir huy vardır. Okuduğu bir romanda, izlediği bir filmde Türk kelimesi, Türkiye’den bir şehir ismi hatta bu eser Türkiye’de geçiyorsa inanılmaz bir mutluluk duyarız. Pek çok yabancı bizleri Arap toplumu gibi görüp deveye bindiğimizi, fes taktığımızı hayal etse de birçok yabancı ünlü yazar eserlerinde Türkiye hakkındaki gerçeklerden olumlu olarak bahsetmektedir.

Kitaplarında Türkiye’ye Yer Veren Ünlü Yazarlar

Harry Potter ve Ateş Kadehi – J.K. Rowling: Rowling’in en ünlü eseri Harry Potter’ın pek çok yerinde Türk emaresi geçiyor da olsa şüphesiz bizleri en şaşırtan serinin dördüncü kitabı olan Harry Potter ve Ateş Kadehi’nde serinin evreninin tuhaf sporu olan Quidditch’te Türkiye’nin de bir milli takımı olmasıdır.

Montague Amca’nın Dehşet Hikâyeleri – Chris Priestley: İngiliz yazar tarafından kaleme alınan bu eser ülkemizde de oldukça sevilmektedir. Kitap, korkunç bir evde yaşayan Montague Amca’nın yeğeni Edgar’a anlattığı öykülerin bir derlemesi. Bahsi geçen öykülerden ise “Cinler” Türkiye’de geçmekte.

Monte Cristo Kontu – Alexandre Dumas: Romantizm akımının en önemli temsilcisi sayılabilecek olan Fransız yazar, eserlerinde küçük büyük birçok Türk veya Osmanlı atıflarına yer vermiş. Kitabın baş kahramanı Kont kahvesini sürekli olarak Türk usulü yapılmış istemekte. Eser, Türklerin giyim kültürüne de sık sık değinmekle birlikte içerisinde Osmanlı isyancılarından Yanya Valisi Tepedelenli Ali Paşa’nın ismi de fazlasıyla geçmekte.

Atatürk – Andrew Mango: Dünyaca tanınmış Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatından ve bilinmeyen özelliklerinden bahseden yazar, eserinde sık sık Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’e övgüler yazmıştır. Atatürk’ün küçüklüğünde yaşadığı zorluklara da yer veren yazar Andrew Mango İstanbul’da doğmuş. Eserini yazmadan önce Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını beş yıl boyunca araştırmış olan yazar Profesör Geoffrey Lewis’ten alıntılara da bolca yer vererek eserin bilimsel yönünü de ortaya koymuş. Atatürk’ün yalnızca lider özelliklerine değil, sosyal ilişki ağı ve çevresine yönelik davranışlarına da yer veren yazar tam anlamıyla kitabında Türkiye’ye olumlu olarak yer vermiş.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir