Sinema Bölümleri

sinema-bölümleri

Not: Yazı 10 seneyi aşkın bir süre önce yazıldığı için bazı bilgiler güncelliğini yitirmiş olabilir. Lütfen bu hususu da göz önünde bulundurun. Boş vaktim olduğunda bu konuyla ilgili bir güncelleme yazabilirim.

Her sene bu yazıyı yazayım derim derim unuturum, üniversitelerde tercih dönemi geçtikten sonra da yazmayı gereksiz bulup vazgeçerim. Bu sene işimizi sağlama alalım :)

2003 yılında sinema sevdasıyla yanıp tutuşurken ve bütün sinema bölümlerine girebilecek puanı tutturmuşken yana yakıla hangisinin en iyi sinema bölümü olduğunu araştırmak için çırpınmış fakat bir sonuca ulaşamamıştım çünkü bu konu hakkında bilgisi olan yoktu yine de biraz da şansımın yardımıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi‘ni seçerek doğru bir tercih yapmıştım. Hala internette ve diğer yazılı kaynaklarda bu konuyla ilgili çok fazla materyal bulunmadığını göz önüne alırsak bu yazıyı yazmak için geç kalmış sayılmam.
Öncelikle şu soruyu yanıtlayayım;

-İletişim fakültelerindeki Radyo- Tv Sinema bölümleriyle Güzel Sanatlar fakültelerindeki Sinema-Tv bölümlerinin farkı nedir?

İletişim fakültelerindeki eğitim daha çok Tv’de çalışmak üzerinedir. Sanat kaygısından nispeten uzak Televizyonlara personel yetiştirme amaçlı bir eğitim vermektedir.  İletişim fakültelerinde alacağınız eğitim eğer hayaliniz sinema üzerineyse sizin için hayal kırıklığı olacaktır.

Güzel sanatlar fakültelerindeki Sinema eğitimi ise tamamen bir sinema sanatçısı yetiştirmek üzerinedir. Eğer yönetmen, senarist, görüntü yönetmeni gibi mesleklerse hayaliniz sizin için doğru tercih güzel sanatlar fakülteleri olacaktır.

-Peki hangi okul?

Ülkemizde en çok kabul gören ve en doyurucu sinema eğitimini alabileceğiniz ilk adres Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema-Tv merkezidir. Çünkü Mimar Sinan’da alacağınız sinema eğitimi Sinema tarihinin tamamen kendisinden olacak. Yani çocukluğunuzdan bu yana filmlerini izlediğiniz yönetmenler tarafından bu eğitimi alacaksınız, başka okullardaysa ne yazık ki kitaplarda ve belgesellerde görebileceksiniz bu ünlü yönetmenlerin isimlerini. Örnek vermek gerekirse, Prof. Sami Şekeroğlu, Duygu Sağıroğlu, Memduh Ün, Serdar Akar, Feyzi Tuna,Tevfik İsmailov gibi ünlü sinemacıların yanı sıra Cem Odman, Alev İdrisoğlu gibi sinema alanında ünlü ve saygı değer akademisyenler ve Uğur İçbak, Mehmet Aksın gibi ünlü görüntü yönetmenlerinden sinema sanatını eğitim içinde üretim-üretim içinde eğitim felsefesiyle öğrenme şansını yakalayabilirsiniz. Burada alacağınız eğitimin %99’u salt sinema üzerine olacaktır, her ne kadar Sinema-Tv olarak geçse de Televizyonla uzaktan yakından alakası yoktur. Türkiye’nin ilk ve en büyük sinema arşivinin içinde günümüz Hollywood sinemasında bile kulanılmaya devam eden ekipmanlarla ve hepsinden önemlisi Türkiye’nin en büyük yönetmenleriyle film çekerek bundan sonraki hayatınızı sadece sinema üzerine kurmak istiyorsanız sizin için yegane tercih olabilir. Fakat bu okula girerseniz hayatınızın en az 6-7(iyimser rakamlardır :) ) yılını mezun olmak için harcamayı da göze almanız gerekmekte ayrıca Balmumcu’da bulunan kampusun ve okuldaki aile ortamının üniversite yaşamından biraz uzak ve dış dünyadan biraz izole olduğunu da eklemeliyim. Her şeyim sinema arkadaş! diyemiyorsanız buraya gelmenizi önermem.

İkinci tercih olarak Bilgi Üniversitesi söylenebilir. Zira özel ünversite şartları, yaptığı etkinlikler, sahip olduğu imkanlar ve eğitim kadrosu gözardı edilemeyecek kadar iyi bir üniversite.  Sektörde bilinirliği yaygın ve eğitimine güvenilen üniversitelerden biri. Orada okuyan arkadaşlarımızdan henüz şikayet edenine rastlamadım.
Sektörde bilinirlik açısından bakarsak daha sonra Ege Üniversitesi,9 Eylül ve Marmara üniversiteleri geliyor. Marmara Üniversitesinin Sinema-Tv bölümünün bulunduğu kampusunu gezip oradaki öğrencilerle sohbet etmiştim genel olarak öğrenciler aldıkları eğitimden memnun olsalarda ellerindeki imkanların ne yazık ki çok kısıtlı olduğunu gördüm ve o kısıtlı imkanlarda ne kadar sinema eğitimi verilebilir şüphelerim var ne yazık ki.

Ege Üniversitesi ve 9 Eylül Üniversitesi, Sinema-Tv bölümlerini gezme şansım olmadı oradan kimseyle tanışma ve konuşma fırsatım da olmadı ne yazık ki. Ama Çağan Irmak gibi bir yönetmen çıkarmaları bile bence tek başına referans sayılabilir.

Bir de unutmamamız gereken Anadolu Üniversitesi var, bence Eskişehir bir öğrencinin öğrenciliğini yaşayabileceği en güzel şehir. Ama hem sinema okuyup hem İstanbul’dan bu kadar uzak olmak büyük bir dezavantaj çünkü malumunuz sinema sektörünün başkenti İstanbul.

Elbette bilmediğimiz iyi özellikleri olan ve Sinema eğitimi veren başka üniversiteler de vardır. Fakat Şahsen geriye kalan üniversiteleri kesinlikle önermem.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık