Dünden Bugüne En İyi Bilim Kurgu Filmleri

Bilim kurgu filmlerini sevenler için geçmişten bugüne en iyi bilim kurgu filmleri listesini hazırladık. Sinema tarihinden bu yana ve son 10 yılın en iyi bilim kurgu filmleri.

Dünden Bugüne En İyi Bilim Kurgu Filmleri
0

Uzay mekikleri, robotlar, dünya dışı yaşam formları.. Sinemanın en etkileyici türü; Bilimkurgu … Geçmişten bugüne Bilim Kurgu filmlerine daha yakından bakmaya hazır mısınız?

Bilim Kurgu filmlerinin sinema teknolojisinin gelişmesinin ardından ortaya çıktığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz tarihi neredeyse sinemanın başlangıcıyla aynı olan bilim kurgu filmlerinin atası sayılan Melies’in Aya Seyahat filmi bundan tam 112 yıl önce çekildi. Sessiz filmler döneminin en dikkat çekici bilim-kurgu filmi Firitz Lang’ın Metropolis’se 1927 yılında çekildi.

1960’li yıllara kadar bilim kurgu filmleri genellikle düşük bütçeli yapımlarla devam etse de sinemanın en heyecan verici türü için dönüm noktası Stanley Kubrick’in çektiği 2001: A Space Odyssey filmi oldu. Kubrick ve ünlü bilimkurgu yazarı Arthur Clarke’ın birlikte senaryosunu yazdığı film 4 dalda Oscar’a aday olarak tüm dikkatleri üzerine çekti ve büyük bütçeli bilim kurgu filmlerinin yapılmasına zemin hazırladı.

Ünlü yönetmenin bu başarısından sonra 70’lerin sonu ve 80’li yılların başı Bilim Kurgu filmlerinin ilk altın çağı oldu. 1977 yılında çekilen Steven Spielberg’in 20 milyon dolar bütçeli Close Encounters of The Third Kind filmi ve yine 1977 yılı yapımı olan Star Wars serisinin ilk filminin gişe başarıları ilerleyen yıllarda sinemanın nasıl şekilleneceği hakkında önemli ipuçları veriyordu.

Bilimkurgu filmleri 70’li yıllardaki yükseleşini sadece Hollywood’da değil, Avrupa ve Sovyet sinemasında da yaşamıştı. 1968’de François Truffaut Fahrenheit 451, 1972’de Andrei Tarkovsky Solaris filmlerini çekti. 1982 yılında bilim kurgunun usta yönetmenlerinden Ridley Scott’ın çektiği Blade Runner karamsar bir geleceğin anlatıldığı distopik bilim kurgu örneklerinin modern örnekleri arasında öncülerinden biri oldu ve gişede istediği başarıyı yakalayamasa da kendisinden sonra gelen filmleri çok açık bir şekilde etkiledi.

Bilim Kurgu sineması ikinci altın çağını 90’lı yılların ortalarında başladı. 1995 yapımı Brad Pitt, Bruce Willis ve Madeleine Stowe başrollerinde oynadığı Twelve Monkeys filmi gişe başarısının yanı sıra büyük dikkat çekti. İkinci altın çağın zirve filmiyse Wachowski kardeşlerin Matrix’i oldu. Dünya çapında büyük yankı uyandıran film kendisinden sonraki yapımlar üzerinde de büyük etki bıraktı.

2000’li yıllarla birlikte bilim kurgu filmleri de çehre değiştirdi. 2006 yılında çekilen Children of Men son on yıldaki en iyi örneklerden biri olarak hafızalara kazandı. Prometheus, Inception ve son olarak Gravity gibi başarılı örneklerin gün geçtikçe çoğalması bilim kurgu türünün yeni bir altın çağıyla karşı karşıya olduğumuzun sinyallerini veriyor

Yakın dönemde oldukça dikkat çekici bilim kurgu filmleri çekildi. Son yıllarda çekilen başarılı örneklere Deadpool, Thor: Ragnorak, Sessiz Bir Yer gibi filmler örnek gösterilebilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir