Türk Yazarların Yurt Dışındaki Başarıları

Edebiyatımız gerek konu gerek ise anlatım tarzı bakımından her zaman batının dikkatini çekmiş ve dünyada merak konusu olmuştur. Türk yazarlar da yurt dışında birçok başarıya imza atmıştır.

Türk Yazarların Yurt Dışındaki Başarıları
0

Edebiyatımız uzun zamandır konu sıkıntısı yaşayan batının da dikkatini her zaman çekmeyi başarmıştır fakat bu merak ve ilgilinin karşılığını tam olarak karşılayabildiğimiz söylenemez.  Ne yazık ki Türk edebiyatı yurt dışında kazandığı başarılar potansiyelinin çok çok altındadır. Önemli eserlerin yer aldığı edebiyatımız dünyada çok daha fazla söz sahibi olmalıydı. İstenilen seviyede olmasa da Türk edebiyatı yalnızca ülkemizde değil, dünyanın birçok yerinde tanınmaktadır. Kökeni Orta Asya’ya dayanan bu yazın kültürü; birçok medeniyetle karşılaşmış ve adeta farklı kültürler ile kavrulmuştur. Geçmişten günümüze birçok Türk yazar dünyada başarılar elde etmiş, eserleri farklı dillere çevrilmiş ve göğsümüzün kabarmasına vesile olmuştur.

Geçmişten Bugüne Türk Yazarların Yurt Dışındaki Başarıları

Her ne kadar önemli yazarlarımızın birçok kitabı yabancı dillere çevrilmiş ve yabancıların Türk kültür ve edebiyatına dair merakı büyük olsa da çeşitli nedenlerle Türk edebiyatının dünyaya açılımı ne yazık ki hakkettiği kadar olamadı. Ahmet Hamdi Tanpınar, Reşat Nuri Güntekin, Sait Faik Abasıyanık, Mario Levi,  Perihan Mağden, Oya Baydar, Hakan Günday gibi değerli yazarlarımızın kitapları yabancı okurlarla buluşmayı başarmıştır.

Halit Ziya Uşaklıgil: Birçok kişi tarafından Türk romancılığının kurucusu olarak görülen yazarımız, Türk edebiyatında ilk romanları yazmamasına rağmen romancılık kavramının tüm kurallarını eserlerine başarıyla uygulayan ilk yazar oldu. En meşhur eserlerinden “Mai ve Siyah” ve “Aşk-ı Memnu” birçok dile çevrilip dünyada okurlarına ulaştı. Aşk-ı Memnu ise televizyon dizisi olarak farklı dillere çevrilip pek çok Arap ülkesinde reyting rekorları kırdı.

Orhan Pamuk: Aldığı Nobel Edebiyat Ödülü ile dünyaya kendisini tanıtmış yazarımız, tartışmalı konular bir yana pek çok kişi tarafından Türk edebiyatının en başarılı yazarı kabul edilmektedir. Yalnızca Nobel Edebiyat Ödülü değil, dünyadaki hemen hemen tüm uluslararası edebiyat ödüllerini kazanmıştır. Eserleri neredeyse dünya üzerinde yaşayan tüm dillere çevrilmektedir.

Yaşar Kemal

Yaşar Kemal: Yalnızca Türk edebiyatında değil dünya edebiyatının da devlerindendir. Dünyada pek çok okuru Yaşar Kemal’i klasik romancılarının sonuncusu olarak görmektedir. Türkiye ve benzer coğrafyaların kırsal yaşamını romanlarına en iyi aktaran yazardır. Doğduğu Çukurova ve Toros Dağı çevrelerini muazzam betimlemelerle hem Türk okura hem de dünya okuruna ulaştırmıştır. İlk romanı olan İnce Memed ile dünya çapında ses getirmiş ve defalarca Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilmiştir. Geçmişten bugüne Türk yazarların yurt dışındaki başarıları değerlendirilecek olursa şüphesiz Yaşar Kemal zirvedeki tahtına oturacaktır. Birçok kişi tarafından baş yapıtı olarak görülen Dağın Öte Yüzü üçlemesi Türk romancılığının zirve noktasını oluşturmaktadır.

Nazım Hikmet: Nazım Hikmet Ran şiirleri yabancı dillere en çok çevrilen şairimizdir. Yaşamı boyunca da yurt dışında uzun süre yaşamak zorunda bırakılan şairimiz Türk edebiyatının dünya kültür mirasına en büyük hediyelerinden biridir.  Birçok Türk şairi olduğu gibi yabancı yazar ve şairi de hem görüşleri hem de eserleri ile etkilemeyi başarmıştır. Tüm dünyada 20. yüzyılın en önemli şairlerinden biri olarak kabul edilen Nazım Hikmet’in şiirleri 50’nin üzerinde dile çevrilmiştir.

Aziz Nesin

Aziz Nesin: Kendine has tarzıyla edebiyatımızda unutulmaz isimler arasına adını yazdıran Aziz Nesin ülkemizde olduğu kadar yurt dışında da büyük ilgi görmüştür. Aziz Nesin, Türkçe eser veren yazarlar arasında Orhan Pamuk, Yaşar Kemal ve Nâzım Hikmet’in ardından eserleri yabancı dillere en çok çevrilen dördüncü yazar konumundadır.

Zülfü Livaneli: Zülfü Livaneli türkülerle olduğu kadar yazarlığıyla da tüm dünyanın önde gelen sanatçılarından biri olmayı başarmıştır.

Elif Şafak: Eserleri yurt dışında da çok sevilen ve büyük ilgi gören Elif Şafak 2010 yılında Fransa’nın Sanat ve Edebiyat Şövalyesi nişanına layık görüldü. Şafak’ın birçok dile çevrilen kitapları dünyanın en önemli yayınevleri tarafından yayımlanmaktadır.

Enis Batur: Geçmişten bugüne Türk edebiyatının en iyi deneme yazarlarından biri olarak görülen; şairliği, romancılığı ve yaptığı çevirilerle tanınan yazarımızın eserleri de dünyada birçok dile çevrilmiştir. En tanındık Türk şairlerinin (Nazım Hikmet, Cemal Süreya, İlhan Berk) külliyatları Enis Batur’un döneminde çıkmış olup yalnızca Türkiye’de değil, dünyada da ses getirmiştir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir