Ünlü Türk ressamları

Ünlü Türk ressamları
0

Türkiye’ye resim sanatı Avrupa’dan çok ama çok sonra girmesine rağmen harika eserler çıkarttık. Bunun Osmanlı’nın bir minyatür geleneğine sahip olmasının da etkisi mutlaka vardır. Bu yazımızda en ünlü Türk ressamları bir araya getirdik.

Dünyaca Ünlü Türk Ressamları

Tabii ki daha çok sayıda dünya çapında ün kazanmış, başarılı ressamlarımız var ama biz sadece 6 ressamımıza yer verebildik.

Şeker Ahmet Paşa (1841 – 1907)

Bir Osmanlı aydınıdır. Narlar ve Ayvalar adlı eseriyle meşhur olmuştur. Natürmort resimleri ile bilinir. Narlar ve Ayvalar adlı resmindeki kompozisyon, sepet ve meyvelerin geometrisi, renkler resmin en dikkat çekici özelliklerdendir. Bu resmiyle Şeker Ahmet Paşa, Paris Louvre Müzesi’ne kabul edilen ilk Türk ressamdır.

Osman Hamdi Bey (1842 – 1910)

Resim sanatı denilince adı anılmadan geçilmemesi gereken bir Osmanlı ressamı: Osman Hamdi Bey. Osman Hamdi Bey hayatı boyunca pek çok eser vermiştir ama burada iki önemli eserinden bahsedeceğiz: Kaplumbağa Terbiyecisi ve Mihrap.

Mihrap 1901 yılında yapılmış en tartışmalı resimlerdendir. Resme adını veren de ise Hamdi Bey değildir, sanat tarihçisi Mustafa Cezerdir. Tablo isimsizdir, Hamdi Bey tabloya isim vermemiştir. Tabloda, dini kitapları ayakları altına alan ve sırtı Kabe’ye dönük bir kadın resmedilmiştir. Pek çok farklı yorum yapılmıştır ama aynı zamanda pek çok saldırının da hedefi olmuştur. Tablo maalesef kayıptır.

Kaplumbağa Terbiyecisi ise Türk resminin en pahalı tablosu olarak nam salmıştır. Tablodaki ayrıntılar kitaplara konu olmuştur. Tablonun iki versiyonu vardır. 1906 versiyonunda beş, 1907 versiyonunda ise altı kaplumbağa olması temel farktır.

Hoca Ali Rıza (1858 – 1930)

Hiç Avrupa’ya gitmediği halde döneminin Avrupa akımı olan empresyonizmi eserlerinde yansıtan bir Osmanlı ressamı olan Hoca Ali Rıza, manzara tabloları ile bilinir. Göl Manzarası onun en çok sevilen resimlerindendir.

İbrahim Çallı (1882 – 1960)

Türk resminde “1914 kuşağı ressamları”, “Türk izlenimcileri”, “Çallı kuşağı” ismiyle anılan bir devir açan İbrahim Çallı da bir Osmanlı ressamıdır. İzlenimcilik onun en tanınmış tablolarının başrolündedir. Üsküdar tablosu çok meşhurdur. Pek çok ressam tarafından deha kabul edilir. Üsküdar tablosunda paletindeki renkleri o kadar iyi kullanır ki resme baktığınızda resim sanki canlanıp dile gelecek gibi hissedersiniz.

Güzin Duran (1898 – 1981)

Tür resim sanatında pek çok kadın ressam vardır. Güzin Duran ise tanınmış olanlardandır. İstanbul Boğazı meşhur tablolarındandır. Kendisi uzun yıllar resim öğretmenliği yapmış ve Türkiye’de çok sayıda gencin resmi tanımasını, sevmesini sağlamıştır.

Bedri Rahmi Eyüboğlu (1911 – 1973)

Hem şair hem ressam hem yazar olan Bedri Rahmi Eyüboğlu edebiyat ve görsel sanatın buluştuğu çizginin en güzel adamlarındandır. Heykel, yazma, gravür, hat, serigrafi ve daha pek çok görsel sanat dalında başarılı eserler vermiştir. Sanat hayatı genişledikçe resimlerinin konusu da genişler. Soyut resimleri ve renk düzenlemelerini denemiştir ama her zaman en sevdiği konular gecekondular, hanlar, kahvehaneler yani toplumsal konular olmuştur. “Paris” 1930 yılında yaptığı ilk resmidir. Son resmi Han ise 1975 yılına aittir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir